BLOG-BLOG KUIH MALAYSIA

BLOG-BLOG KUIH MALAYSIA

KOCI LABU


KOCI LABU

Bahan-bahan:-

Untuk inti:
1) 1 biji kelapa parut
2) ½ cawan gula kabung
3) 1 cawan gula pasir
4) 2 helai daun pandan
5) ½ cawan air

Untuk kuih :
1) 1 biji labu (rebus dan lecek)
2) ½ sudu teh garam
3) Tepung pulut secukupnya
4) Daun pisang yang telah dilayur secukupnya
5) 1 cawan minyak masak


Cara :

Untuk inti:
1) Gaulkan semua bahanbahan
inti dalam kuali dan jerangkan ke atas api yang sederhana.
2) Kacaukan inti hingga merengas dan separa kering. Angkat dan ketepikan.

Untuk kuih :
1) Masukkan labu yang telah dilecek ke dalam mangkuk. Masukkan tepung pulut sedikit
demi sedikit sehingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di tangan.
2) Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian yang sederhana besarnya. Bentukkan
adunan dan isikan inti tadi di tengahnya. Bulatbulatkan
dan celup ke dalam minyak.
3) Bungkus adunan itu dengan daun pisang. Buat sehingga selesai.
4) Panaskan kukusan. Masukkan bungkusanbungkusan
tadi ke dalam kukusan. Kukus
selama 2030minit
(sehingga masak).

No comments:

Post a Comment